Uwielbiam kapustę kwaszoną (inaczej kiszoną - archaiczna nazwa kapusty kwaszonej).
Bardzo często w weekendy na śniadanie Rodzice przygotowują dla siebie i dla mnie surówkę z tej właśnie kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka oraz awokado - niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne i zdrowe. Na temat dobroczynnych właściwości kapusty w diecie czworonogów pisaliśmy TUTAJ.
Całkiem niedawno, razem z Tatą zamarzył się nam kapuśniak na obiad :) Marzenie szybko stało się rzeczywistością - Rodzice przygotowali na obiad pyszny kapuśniak z grochem :) Mniam ... na samo wspomnienie o nim cieknie mi ślinka :)
KAPUŚNIAK Z GROCHEM (wersja wegańska)
Kapuśniak gotujemy "na dwa gary", a potem zawartość tych garów łączymy ze sobą.
1 GAR
Składniki:
- kapusta kwaszona DOMINIK
- 4 organiczne listki laurowe
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki
Kapustę siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy czarnuszkę i listki laurowe, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła kapustę) i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Na końcu gotowania wyławiamy i wyrzucamy listki laurowe.
2 GAR
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim DARY NATURY
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (do powierzchni warzyw), zagotowujemy i dodajemy:
- 6 łyżek grochu łuskanego połówki
Gotujemy wszystko pod przykryciem do miękkości grochu, ok. 40 minut.
ŁĄCZYMY GARY
[1 GAR] Porcję ugotowanej kapusty (mniej więcej 2 chochle) dodajemy do [2 GAR] ugotowanej zupy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Kapuśniak gotowy :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu, podajemy z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz