niedziela, 22 października 2017

Kapuśniak z grochem oczywiście w wersji wegańskiej :)

Uwielbiam kapustę kwaszoną (inaczej kiszoną - archaiczna nazwa kapusty kwaszonej). 
Bardzo często w weekendy na śniadanie Rodzice przygotowują dla siebie i dla mnie surówkę z tej właśnie kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka oraz awokado - niezwykle proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne i zdrowe. Na temat dobroczynnych właściwości kapusty w diecie czworonogów pisaliśmy TUTAJ
Całkiem niedawno, razem z Tatą zamarzył się nam kapuśniak na obiad :) Marzenie szybko stało się rzeczywistością - Rodzice przygotowali na obiad pyszny kapuśniak z grochem :) Mniam ... na samo wspomnienie o nim cieknie mi ślinka :)


KAPUŚNIAK Z GROCHEM (wersja wegańska) 


Kapuśniak gotujemy "na dwa gary", a potem zawartość tych garów łączymy ze sobą. 


1 GAR

Składniki:


- kapusta kwaszona DOMINIK 

- 4 organiczne listki laurowe

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki 


Kapustę siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy czarnuszkę i listki laurowe, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła kapustę) i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Na końcu gotowania wyławiamy i wyrzucamy listki laurowe. 



2 GAR 

Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki 

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- 1 łyżeczka organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim DARY NATURY 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (do powierzchni warzyw), zagotowujemy i dodajemy:


- 6 łyżek grochu łuskanego połówki 


Gotujemy wszystko pod przykryciem do miękkości grochu, ok. 40 minut. 



ŁĄCZYMY GARY 

[1 GAR] Porcję ugotowanej kapusty (mniej więcej 2 chochle) dodajemy do [2 GAR] ugotowanej zupy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Kapuśniak gotowy :) 







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu, podajemy z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka). 







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz