Zdrowy, "jednogarnkowy" obiad, czyli sałatka z pieczonym burakiem :)
Składniki (z podanych ilości miałem obiadek na kilka dni):
- 1 batat (najpierw ugotowany w skórce do miękkości, potem obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)
- 1 burak (najpierw upieczony: buraka myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika [190 stopni, górna-dolna grzałka, termoobieg], pieczemy do miękkości [sprawdzając wykałaczką]; potem, kiedy upieczony burak wystygnie, obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę)
- 1 pomidor malinowy (pokrojony w mniejsze kawałki)
- pół czerwonej papryki (wypestkowana, pokrojona w słupki)
- pół awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- garść rukoli
- kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem od kolby zalewamy zimną wodą, gotujemy 10 minut pod przykryciem, odcedzamy)
Do przygotowanych składników, dodajemy organiczny olej np. rzepakowy (ok. 2 łyżki), oraz sok wyciśnięty z organicznej cytryny (ok. 1 łyżeczka); wszystko dokładnie mieszamy i obiad mamy gotowy.
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
W kolejne dni, na około pół godziny przed podaniem, wyjmujemy porcję sałatki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.
Sałatkę można wzbogacić mielonymi orzechami lub pestkami, ugotowanymi strączkami, albo kawałkiem tofu.
Sałatkę można wzbogacić mielonymi orzechami lub pestkami, ugotowanymi strączkami, albo kawałkiem tofu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz