niedziela, 20 listopada 2016

Zupa buraczkowa z czarną soczewicą, czyli obiad z zupą w roli głównej

Cały tydzień zajadałem się nieziemsko pyszną zupą z buraczków i czarnej soczewicy. Nie dość, że zupka była pyszna i bardzo zdrowa, to na dodatek świetnie działała na moje trawienie, a tym samym na moją sylwetkę:) Rodzicom na spacerach brakowało worków na zbieranie moich kupsztali ;) 

Do przygotowania zupy buraczkowej z czarną soczewicą na początku potrzebujemy (ilości podanych składników w moim przypadku wystarczyły na obiad na cały tydzień):

- niedużą marchewkę (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)

- mały korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)

- niewielki kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)

- dużego buraka (obieramy ze skórki, trzemy na tarce - grube oczka)

- ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki, drobno siekamy)

- mały kawałek kapusty pekińskiej (drobno siekamy)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- szczyptę cynamonu organicznego mielonego

- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- 1 łyżeczkę organicznego majeranku suszonego

- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą (ok. 2 cm nad powierzchnię warzyw). Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy:

- 8 łyżek organicznej soczewicy czarnej (beluga)


 


Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut, co jakiś czas mieszając. 

Pod koniec gotowania, do zupy dodajemy jeszcze:

- pół łyżeczki organicznego octu jabłkowego

i gotujemy jeszcze przez dodatkowe 3 minuty. 








Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 
Ja zupkę jadłem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) oraz garścią świeżo posiekanej natki pietruszki. 








 SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz