W zeszłym tygodniu zajadałem się pysznym obiadem w wersji na słodko - słodką polentą :)
Do przygotowania polenty na słodko, potrzebujemy (ilości podanych składników w moim przypadku = 4 porcje obiadowe):
- pół szklanki kaszy kukurydzianej
- 1 szklankę wody
- 1 łyżeczkę organicznego oleju kokosowego
- 4 organiczne figi suszone (pokrojone w drobną kostkę)
- 1 łyżkę organicznego sezamu niełuskanego (zmielony w młynku)
- 1 łyżkę organicznych nasion chia 
Pół szklanki kaszy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz przelany zimną wodą (łyżką wyrównujemy przełożoną na talerz masę). Odstawiamy do wystygnięcia. 
Polentę przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem możemy podgrzać w piekarniku, lub wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej. 
![]()  | 
| mój obiad, czyli kawałek polenty ... | 
![]()  | 
| ... podzielonej na mniejsze kawałeczki | 
 SMACZNEGO 








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz