niedziela, 13 listopada 2016

Polenta na słodko

W zeszłym tygodniu zajadałem się pysznym obiadem w wersji na słodko - słodką polentą :)


Do przygotowania polenty na słodko, potrzebujemy (ilości podanych składników w moim przypadku = 4 porcje obiadowe):


- pół szklanki kaszy kukurydzianej

- 1 szklankę wody

- 1 łyżeczkę organicznego oleju kokosowego

- 4 organiczne figi suszone (pokrojone w drobną kostkę)

- 1 łyżkę organicznego sezamu niełuskanego (zmielony w młynku)

- 1 łyżkę organicznych nasion chia 


Pół szklanki kaszy wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz przelany zimną wodą (łyżką wyrównujemy przełożoną na talerz masę). Odstawiamy do wystygnięcia. 















Polentę przechowujemy w lodówce. 
Porcję przed podaniem możemy podgrzać w piekarniku, lub wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej. 



mój obiad, czyli kawałek polenty ...
... podzielonej na mniejsze kawałeczki 



 SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz