niedziela, 11 września 2016

Zupa na pożegnanie lata

Wakacje za nami.
Choć za oknem słonko wciąż mocno grzeje, wieczory i ranki są coraz chłodniejsze, dzień jest coraz krótszy, a na chodnikach można zauważyć coraz więcej kolorowych liści ...
Lato powoli dobiega końca ...

W związku z tym, Rodzice na pożegnanie sezonu letniego, przygotowali dla mnie pyszną zupkę pełną warzyw, na które sezon niestety niedługo dobiegnie końca ...


Aby przygotować pyszną zupę na pożegnanie lata, na początek potrzebujemy:

- 1 kolbę kukurydzy (ziarna odkrajamy nożem od kolby)
- 1 nieduży batat (obieramy ze skórki, kroimy w kostkę)
- garść fasolki szparagowej żółtej (odcinamy końce, przekrajamy na pół)
- pół papryki czerwonej (wypestkowanej, kroimy na mniejsze kawałki)
- pół papryki żółtej (wypestkowanej, kroimy na mniejsze kawałki)
- pół papryki zielonej (wypestkowanej, kroimy na mniejsze kawałki)

Warzywa wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (ok. 400 ml), po czym dodajemy:

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego suszonego majeranku
- szczyptę organicznego suszonego oregano
- pół łyżeczki organicznego suszonego lubczyku

Zawartość garnka zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.







Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy i podajemy z:

- organiczną oliwą z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) + kaszą jaglaną (1 łyżka; kaszę w większej ilości można przygotować według przepisu, który znajdziecie TUTAJ, z tym, że zamiast oleju kokosowego dodajemy oliwę) + garścią świeżej posiekanej natki







SMACZNEGO 








Zjadłem Mamo, chcem więcej!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza