piątek, 1 lutego 2019

Zupa pomidorowa ze szpinakiem, ryżem i soczewicą

Kolejny pomysł na idealny obiad zimowy, czyli zupę. 
Tym razem, jest to moja ukochana pomidorówka w wersji podrasowanej :)


ZUPA POMIDOROWA ZE SZPINAKIEM, RYŻEM I SOCZEWICĄ 









Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w półplasterki)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w półplasterki)

- pół czerwonej papryki (wypestkowana, pokrojona w grube paski)

- kilka łyżek mrożonej kukurydzy (my wykorzystujemy kukurydzę, którą Mama mrozi w sezonie - pisaliśmy o tym TU); można też wykorzystać przepłukaną w zimnej wodzie kukurydzę w puszce bez cukru

- duży ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- gruby plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 2  łyżki organicznego ryżu brązowego

- 1 łyżeczka organicznej bazylii suszonej

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej

- szczypta organicznego cynamonu mielonego


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy 3 filiżankami wody zimnej, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Następnie dodajemy kolejny składnik:


-  6 łyżek organicznej soczewicy czerwonej


Gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 minutach, do zupy dodajemy kolejne składniki:


- 1 filiżankę organicznej passaty EkoWital

- dużą garść wymytych liści szpinaku


Gotujemy wszystko jeszcze przez 3 minutki pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe.


Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem, podgrzewamy na małym ogniu.

Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem świeżej zieleniny i mielonych nasion/orzechów:


1 dzień: zupkę zjadłem z dodatkiem organicznych łuskanych nasion dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem) oraz garstką świeżej posiekanej natki pietruszki






2 dzień: dodatkiem do zupy był organiczny sezam biały (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem) oraz garstka świeżej posiekanej natki pietruszki






3 dzień: w zupie wylądowały organiczne migdały z Hiszpanii (garść migdałów zmielona przed dodaniem), oraz garstka świeżej posiekanej natki pietruszki






4 dzień: dodatkiem do zupy były organiczne niełuskane ziarna konopi (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem) oraz garstka świeżego posiekanego koperku






SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza