Niepospolita zupa z pospolitego buraka :)
ZUPA BURACZANA NA BOGATO
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 burak (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
- 3 łyżeczki organicznego cząbru suszonego
- 1 filiżanka mrożonego bobu
- garść mrożonych brukselek
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej czerwonej
- 2 łyżki organicznej soczewicy czerwonej
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 30 minut. Po tym czasie, do zupy dodajemy:
- 1 łyżkę organicznego octu jabłkowego
I gotujemy zupę jeszcze przez 2 minutki (pod przykryciem, na małym ogniu).
Gotowe.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z odrobiną świeżej posiekanej natki pietruszki, oraz sezamem (1 łyżeczka organicznych ziaren sezamu białego zmielona przed dodaniem do miseczki).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz