niedziela, 16 września 2018

Zupa krem z białych warzyw i gryczanej kaszy niepalonej z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej

Prosta, ale bardzo smaczna i pożywna zupa zupa krem z białych warzyw, w tym kalafiora z dodatkiem fasolki szparagowej. 
Zarówno sezon kalafiorowy jak i sezon na fasolkę szparagową jeszcze trwają, więc zanim się skończą, trzeba porządnie nasycić brzucha tymi świeżymi, pysznymi, warzywami z polskich upraw :)


ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW I GRYCZANEJ KASZY NIEPALONEJ Z DODATKIEM ŻÓŁTEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- kawałeczek imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 3 duże różyczki kalafiora (pokrojone na mniejsze kawałki)

- pół niewielkiego selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 2 łyżeczki organicznego cząbru suszonego


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- 2 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 


Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie, zupę blendujemy, a potem jeszcze raz zagotowujemy i przez 2 minutki gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. 







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 

Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem świeżo ugotowanej żółtej fasolki szparagowej (garść fasolki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na gotującą się wodę z plasterkiem imbiru, gotujemy przez 5 minut pod przykryciem, odcedzamy), oraz organicznym olejem rzepakowym (1 łyżeczka na porcję zupki)





SMACZNEGO 


Poniżej, dwa inne nasze przepisy na zupę krem z białych warzyw:

TUTAJ znajdziecie przepis na krem z białych warzyw z dodatkiem bobu

- a TU jest przepis na krem z białych warzyw i soi 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz