niedziela, 5 sierpnia 2018

Zupa krem z buraków z orzechami włoskimi

Uwielbiam buraki pod każdą postacią - surowe, gotowane, pieczone. 
Całkiem niedawno, zajadałem się pyszną zupą - kremem z buraczków z orzechami włoskimi. 
Polecam. Spróbujcie. 


KREM Z BURAKÓW Z ORZECHAMI WŁOSKIMI


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 2 młode buraczki (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojone w kostkę)

- pół korzenia pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- mała marchewka (obrana ze skórki, pokrojone w kostkę)

- 1 liść kapusty pekińskiej (poszatkowany)

- pół papryki czerwonej szpiczastej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)

- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, drobno posiekane)


Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad warzywa). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, po czym dodajemy:


- 2 łyżki organicznej soczewicy czerwonej

- 1 łyżeczkę organicznego tymianku suszonego 

- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego


Gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Na 5 minutek przed końcem gotowania dodajemy jeszcze:


- 1 łyżkę organicznego octu jabłkowego. 


Zupę blendujemy, a po zblendowaniu jeszcze raz ją zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Gotowe. 







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z kilkoma organicznymi orzechami włoskimi (wcześniej zmielonymi, lub posiekanymi) i garstką posiekanej natki pietruszki. 








SMACZNEGO 



Poniżej, dwa inne nasze przepisy na krem z buraka:

TUTAJ znajdziecie przepis na krem z buraka z dwoma rodzajami fasoli

- a TU jest przepis na krem z buraka z fasolą Adzuki 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz