Uwielbiam buraki pod każdą postacią - surowe, gotowane, pieczone.
Całkiem niedawno, zajadałem się pyszną zupą - kremem z buraczków z orzechami włoskimi.
Polecam. Spróbujcie.
KREM Z BURAKÓW Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 2 młode buraczki (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojone w kostkę)
- pół korzenia pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- mała marchewka (obrana ze skórki, pokrojone w kostkę)
- 1 liść kapusty pekińskiej (poszatkowany)
- pół papryki czerwonej szpiczastej (wypestkowana, pokrojona w kostkę)
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, drobno posiekane)
Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad warzywa). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, po czym dodajemy:
- 2 łyżki organicznej soczewicy czerwonej
- 1 łyżeczkę organicznego tymianku suszonego
- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego
Gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Na 5 minutek przed końcem gotowania dodajemy jeszcze:
- 1 łyżkę organicznego octu jabłkowego.
Zupę blendujemy, a po zblendowaniu jeszcze raz ją zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Gotowe.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z kilkoma organicznymi orzechami włoskimi (wcześniej zmielonymi, lub posiekanymi) i garstką posiekanej natki pietruszki.
SMACZNEGO
Poniżej, dwa inne nasze przepisy na krem z buraka:
- TUTAJ znajdziecie przepis na krem z buraka z dwoma rodzajami fasoli
- a TU jest przepis na krem z buraka z fasolą Adzuki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz