niedziela, 19 sierpnia 2018

Zupa (krem) marchewkowo-pomarańczowa z mlekiem kokosowym i cieciorką

Nieziemsko pyszna zupa z marchewki z nutą pomarańczy i kokosa, z dodatkiem ciecierzycy :)
Polecam! 


ZUPA KREM MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CIECIORKĄ 




Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 3 marchewki organiczne (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)

- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- kawałek młodej kapusty (drobno posiekany)

- 1 korzeń pasternaku (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad powierzechnię warzyw), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki kaszy jaglanej organicznej (wcześniej uprażona na suchej patelni)

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut (do miękkości marchewki).
Zupę blendujemy i dodajemy następne składniki:


- pół filiżanki organicznego mleka kokosowego 

- pół filiżanki soku pomarańczowego NFC 

- półtorej filiżanki wcześniej ugotowanej ciecierzycy (cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do moczenia, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 60 minut, odcedzamy)


Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut (co jakiś czas zamieszać). 
Gotowe :)


Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu; podajemy z organicznym olejem kokosowym (1 łyżeczka) oraz garstką świeżej natki pietruszki lub selera naciowego. 











SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz