Nieziemsko pyszna zupa z marchewki z nutą pomarańczy i kokosa, z dodatkiem ciecierzycy :)
Polecam!
ZUPA KREM MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I CIECIORKĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 3 marchewki organiczne (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałek młodej kapusty (drobno posiekany)
- 1 korzeń pasternaku (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad powierzechnię warzyw), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej organicznej (wcześniej uprażona na suchej patelni)
- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut (do miękkości marchewki).
Zupę blendujemy i dodajemy następne składniki:
- pół filiżanki organicznego mleka kokosowego
- pół filiżanki soku pomarańczowego NFC
- półtorej filiżanki wcześniej ugotowanej ciecierzycy (cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do moczenia, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 60 minut, odcedzamy)
Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut (co jakiś czas zamieszać).
Gotowe :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu; podajemy z organicznym olejem kokosowym (1 łyżeczka) oraz garstką świeżej natki pietruszki lub selera naciowego.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz