niedziela, 24 czerwca 2018

Zupa warzywna z kaszą gryczaną niepaloną i soczewicą czerwoną

Gęsta, zdrowa i pożywna zupa pełna roślinnych dobroci :) 
Mniam ... na samo wspomnienie o tej zupie cieknie mi ślinka :)


ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ I SOCZEWICĄ CZERWONĄ


Na początku gotowania potrzebujemy:


- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 3 marchewki (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)

- korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- 1 paprykę czerwoną (wypestkowana, pokrojona w drobne kawałki)

- garść natki selera naciowego (posiekana)

- łodygę selera naciowego (pokrojona w kostkę)

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej

- 2 łyżeczki organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad poziom warzyw), zagotowujemy, po czym dodajemy kolejne składniki: 


- 4 łyżki organicznej soczewicy czerwonej

- 4 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 


Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Po 25 minutach dodajemy:


- 1 filiżankę mrożonego groszku zielonego 


Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minutek na małym ogniu pod przykryciem. 
Gotowe. 





Po wystudzenie, zupę przechowujemy w lodówce.
Codziennie przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy, podajemy z dodatkiem organicznej oliwy/oleju, lub organicznych nasion/orzechów. 


Moje dodatki do zupy to:

1. organiczna oliwa extra virgin (1 łyżeczka)


2. organiczne niełuskane nasiona konopi (1 łyżeczka nasion zmielonych w młynku)


3. organiczne łuskane pestki dyni (1 łyżeczka pestek zmielonych w młynku) z garścią posiekanego koperku 


4. organiczne nieoczyszczone nasiona sezamu białego (1 łyżeczka nasion zmielonych w młynku) z garścią posiekanego koperku 




SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz