Gęsta, zdrowa i pożywna zupa pełna roślinnych dobroci :)
Mniam ... na samo wspomnienie o tej zupie cieknie mi ślinka :)
ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ I SOCZEWICĄ CZERWONĄ
Na początku gotowania potrzebujemy:
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 3 marchewki (obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę)
- korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)
- 1 paprykę czerwoną (wypestkowana, pokrojona w drobne kawałki)
- garść natki selera naciowego (posiekana)
- łodygę selera naciowego (pokrojona w kostkę)
- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej
- 2 łyżeczki organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad poziom warzyw), zagotowujemy, po czym dodajemy kolejne składniki:
- 4 łyżki organicznej soczewicy czerwonej
- 4 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej
Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Po 25 minutach dodajemy:
- 1 filiżankę mrożonego groszku zielonego
Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minutek na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowe.
Po wystudzenie, zupę przechowujemy w lodówce.
Codziennie przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy, podajemy z dodatkiem organicznej oliwy/oleju, lub organicznych nasion/orzechów.
Moje dodatki do zupy to:
1. organiczna oliwa extra virgin (1 łyżeczka)
2. organiczne niełuskane nasiona konopi (1 łyżeczka nasion zmielonych w młynku)
3. organiczne łuskane pestki dyni (1 łyżeczka pestek zmielonych w młynku) z garścią posiekanego koperku
4. organiczne nieoczyszczone nasiona sezamu białego (1 łyżeczka nasion zmielonych w młynku) z garścią posiekanego koperku
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz