czwartek, 7 czerwca 2018

Owsianka z awokado i brązową soczewicą

Trzyskładnikowy, pyszny i zdrowy obiad :) 
Troszkę nietypowy, bo dla wielu owsianka to temat śniadaniowy, ale w moim przypadku to nic nadzwyczajnego - bardzo często jadam owsiankę w porze obiadku. 

OWSIANKA Z AWOKADO I BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ 

Potrzebujemy 3 głównych składników:

- płatki owsiane bezglutenowe Jumbo
- organiczną brązową soczewicę 
- organiczne awokado 

Soczewicę: przygotowujemy w większej ilości na kilka dni według przepisu, który znajdziecie TUTAJ, z tym że oprócz imbiru do gotowania soczewicy dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego. Potem w kolejne dni do owsianki dodajemy porcję wcześniej ugotowanej soczewicy. 



Awokado: codziennie na świeżo kroimy porcję awokado w kostkę. 

Płatki owsiane też przygotowujemy codziennie na świeżo: porcję płatków (w moim przypadku ok. 3 łyżek) zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy resztę składników, czyli w moim przypadku:  pół awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę), oraz 3 łyżki wcześniej ugotowanej soczewicy. Ponownie mieszamy i gotowe :)






SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz