niedziela, 9 grudnia 2018

Zupa krem z fasolki szparagowej, cukinii i dyni

Najlepszy obiad zimą to zupa, która nie tylko syci i odżywia, lecz także rozgrzewa :) 
Stąd kolejny przepis na pyszny zimowy obiad z zupą w roli głównej :)


ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, CUKINII I DYNI 


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- pół cukinii dużej, lub cała cukinia mała (pokrojona w kostkę)

- kawałek dyni - dowolny rodzaj, my wykorzystaliśmy muscat (obrana ze skórki, wypestkowana, pokrojona w kostkę)


- pół 450-gramowego opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej 

- 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, starte na tarce - drobne oczka)

- gruby plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 3 łyżeczki organicznego czosnku niedźwiedziego suszonego 

- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego 

- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej 

- szczypta organicznego cynamonu mielonego 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej białej (wcześniej uprażona na suchej patelni)

- 2 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażona na suchej patelni)


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, po czym pozostawiamy zupę na 10 minut pod przykryciem, aby kasze "doszły". 






Po tym czasie, zupkę blendujemy i gotowe :)






Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Zajadamy z dodatkiem nasion słonecznika (1 łyżeczkę organicznych łuskanych pestek słonecznika mielimy i dodajemy do miseczki). 







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz