piątek, 5 października 2018

Zupa buraczana z soczewicą i warzywami

Pyszna burakowa zupa z dodatkiem soczewicy i jesiennych warzyw, m.in. papryki, kukurydzy, batata, pomidora i kapusty. 



ZUPA BURACZANA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI 







Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 burak (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)

- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- pół papryki zielonej (wypestkowana, pokrojona w mniejsze kawałki)

- pół papryki czerwonej (wypestkowana, pokrojona w mniejsze kawałki)

- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem od kolby)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- kawałek dowolnej kapusty (drobno posiekana)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa). Zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- 4 łyżki organicznej soczewicy czerwonej


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut (do miękkości batata), po czym dodajemy następne składniki:


- 1 pomidor (pokrojony w kostkę)

- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego

- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego


Pod przykryciem i na małym ogniu, gotujemy zupę jeszcze przez 10 minut i gotowe.


Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.


Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i różnych ziaren - każdego dnia inny rodzaj nasion:


- zupa z natką pietruszki i organicznymi niełuskanymi ziarnami konopi (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)




- zupa z natką pietruszki i organicznymi łuskanymi nasionami dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)




- zupa z natką pietruszki i organicznymi nasionami chia  (1 łyżeczka nasion)




- zupa z natką pietruszki  i organicznymi niełuskanymi nasionami sezamu czarnego (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)






SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza