niedziela, 5 czerwca 2016

Samce w kuchni, czyli Tata gotuje dla mnie - Wegańskie "chilli con carne"

Psia i jednocześnie wegańska wersja chilli con carne :)

Przed przystąpieniem do przygotowywania dania, musimy namoczyć i ugotować czerwoną fasolę "red kidney".
Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, dodajemy 1 łyżkę organicznego kminku, gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę, po czym odcedzamy.

Do przygotowania wegańskiego chilli con carne, potrzebujemy:

- uprzednio ugotowaną czerwoną fasolę (2 filiżanki)

- ząbek czosnku (obrany i posiekany)

- 2 pomidory (poszatkowane)

- 4 łyżki wody

- pól papryki czerwonej i pół papryki żółtej (wypestkowana i pokrojona w mniejsze kawałki)

- łyżeczkę organicznego kminku całego

- łyżeczkę organicznego oregano suszonego

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego

Do garnuszka wrzucamy wodę, czosnek, oregano, kminek oraz pomidory i paprykę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie, dodajemy kurkumę oraz cynamon i fasolę i gotujemy dalej pod przykryciem przez 15 minut.







"Chilli con carne" przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem, porcję "chilli con carne" podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z porcją wcześniej ugotowanego ryżu naturalnego (woreczek ryżu naturalnego brązowego gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy ryż, przesypujemy do zamykanego pojemnika, przechowujemy w lodówce - tym sposobem mamy ugotowany ryż pod ręką w lodówce na kilka dni) i 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek.








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza