niedziela, 31 sierpnia 2014

PRZEPROWADZKA !!!

Dziś jestem tylko na chwilkę. Przeprowadzamy się do nowego domu i niestety w tym tygodniu Rodzice nie mają czasu na blogowanie. Ale nie martwcie się - wszystkie przepisy i "cotygodniową porcję słodyczy" nadrobimy w przyszły tygodniu :)

Jako dowód wrzucam moje zdjęcia jak pilnuję przeprowadzkowych pudeł ze skarbami :)






do zobaczenia w przyszłym tygodniu :)

Cotygodniowa porcja słodyczy cz. 2 - Sesja w trawie :)

Na spacerze z Tatą :)

Zrobiłem "leżeć", co za to dostanę?


Co się tam dzieje, Tato? 
No popatrz tam, Tato ...

Lepiej to sprawdźmy!

Albo czekaj ... jednak mi się nie chce tam iść. 

;] Murica's Soup czyli Hamerykańska Zupa ;]

Aby przygotować naszą hamerykańską zupę, potrzebujemy:

- 1 średniej wielkości batat (obrać ze skóry i pokroić w kostkę)
- 1 duża marchewka (obrać ze skóry i pokroić w plastry)
- 1 mały korzeń pietruszki (obrać ze skóry, pokroić w plastry)

Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tyle wody aby przykryła wszystkie warzywa), zagotowujemy i gotujemy 20 min, pod przykryciem.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy:

- ziarna kukurydzy odkrojone nożem z 3 kolb kukurydzy
- pół szklanki wody

Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy:

- dużą garść posiekanej świeżej kolendry

Kiedy zupa przestygnie, blendujemy ją.

Zupę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem porcję podgrzewamy i podajemy z:

- 1 łyżką domowej śmietany kokosowej (aby przygotować śmietanę kokosową potrzebujemy 1 orzech kokosa; w kokosie wydrążamy dziurkę, odlewamy wodę [oczywiście dajemy ją wypić czworonożnemu łakomczuchowi takiemu jak ja], orzecha rozłupujemy, obieramy z łupiny i brązowej błonki, miąższ kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wodą niegazowaną mineralną [tyle wody aby zakryła kawałki kokosa] i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin, po czym całość blendujemy bardzo dokładnie ----- tak otrzymujemy śmietanę kokosową, którą w zamykanym pojemniku przechowujemy w lodówce)
1 łyżką kawałeczków mango (mango bez skóry i pestki kroimy w kosteczkę, przechowujemy w zamykanym pojemniku w lodówce)
- 1 łyżką kawałeczków tofu naturalnego SOLIDA FOOD (tofu kroimy w kostkę, przechowujemy w zamykanym pojemniku w lodówce)
- 1 łyżeczką oleju z orzechów włoskich (tłoczony na zimno)


to cały garnek zblendowanej zupki 




a to porcja zupki z dodatkami :)





smacznego :)

Ryż z mango

Prosty, zdrowy i pyszny obiad na słodko czyli ryż z mango :)

Potrzebujemy:

- kilka łyżek świeżo ugotowanego ryżu brązowego
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
- pół mango (bez skóry i pestki, pokroić w kostkę)
- 1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)

Wszystko wymieszać w miseczce i gotowe :)





smacznego :)

Ciastka egzotyczne z ananasem, bananem i pomarańczą :)

Ciastka tak pyszne, że musiałem walczyć o nie z Tatą ;] który ;] podjadał moje pyszności. Ostatecznie pogodziła nas Mama ;] która dla Taty też przygotowała porcje pysznych ciastek egzotycznych :)

Potrzebujemy:

- pół ananasa (obrać ze skóry [wyciąć twardy środek] i pokroić na mniejsze kawałki)
- 1 banan (obrać ze skórki, porwać na mniejsze kawałki)
- pół pomarańcza (obrać ze skóry, usunąć ewentualne pestki, podzielić na cząstki)

Owoce zblendować i dodać:

- pół szklanki otrębów owsianych 
- 2 łyżki otrębów pszennych 
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- półtorej  szklanki mąki kukurydzianej

Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię i suszyć z obu stron do zarumienienia. 












smacznego na spacerach :)